Αναφορά για την επίσκεψη στο Montenero di Bisaccia, στην Ιταλία, 15-19 Ιανουαρίου 2017
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Στα πλαίσια του 1ου χρόνου υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «No Early School Leaving by Sports, Musical, Theatrical, Artistic Activities» πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από δύο καθηγητές του σχολείου μας στο εταιρικό σχολείο στην Ιταλία.
Πριν από την επίσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ όλων των καθηγητών οι γενικότεροι σκοποί και επιδιώξεις του προγράμματος, τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά και τις υποχρεώσεις που επωμίζονται και τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Επίσης έγινε συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της επίσκεψης και συζητήθηκαν ορισμένα πρακτικά θέματα.
Την ευθύνη για την οργάνωση της επίσκεψης και τον συντονισμό της επικοινωνίας με τα εταιρικά σχολεία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, που έγινε κυρίως μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου αλλά και μέσω Messenger μεταξύ των συντονιστών εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου, ανέλαβε το σχολείο-συντονιστής που ήταν και το σχολείο φιλοξενίας.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η δια ζώσης γνωριμία μεταξύ των συντονιστών και λοιπών εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων, και ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που πρόκειται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2017) συμπεριλαμβανομένων και των επόμενων συναντήσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το κάθε σχολείο πραγματοποίησε μια παρουσίαση σχετικά με το προφίλ του και την περιοχή που εδρεύει.
- Συμφωνήθηκαν οι ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις για το σχέδιο στην Ελλάδα (Μάρτιος 2017) και την Πορτογαλία (Μάιος 2017). Σε εκκρεμότητα τέθηκε το θέμα του αριθμού των μαθητών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα από τα υπόλοιπα σχολεία και θα συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες.
- Συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ημερομηνίες διεξαγωγής σχετικά με την διοργάνωση ενός διαγωνισμού για το logo του προγράμματος που θα λάβει χώρα αρχικά σε κάθε σχολείο και σε δεύτερο επίπεδο μεταξύ των σχολείων.
- Συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την πραγματοποίηση σε κάθε σχολείο μιας έρευνας σχετικής με τα θέματα του προγράμματος για να σχηματιστεί μια αρχική εικόνα αναφορικά με τις γνώσεις των μαθητών. Το ερωτηματολόγιο θα συνταχθεί και θα ολοκληρωθεί με ευθύνη των συντονιστών του κάθε εταιρικού σχολείου.
- Ανατέθηκε μια θεματική ενότητα σε κάθε σχολείο για την οποία θα είναι υπεύθυνο να οργανώσει, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα από τις επί μέρους δραστηριότητες που θα διεξαχθούν σε κάθε σχολείο. Συγκεκριμένα ανατέθηκε η μουσική για την Ελλάδα, η τέχνη για την Πορτογαλία, τα σπορ για την Ουγγαρία και το θέατρο για την Ιταλία και την Τουρκία.
- Αποφασίστηκαν οι δράσεις για την συνάντηση στην Ελλάδα όπου οι μαθητές από κάθε χώρα θα παρουσιάσουν ένα κοινό τραγούδι, ένα παραδοσιακό τραγούδι και χορό και ένα πρωτότυπο τραγούδι.
- Συζητήθηκε η δομή της ιστοσελίδας του προγράμματος που θα αναπτύξει η Ουγγαρία.
- Αποφασίστηκε η δημιουργία eTwinning Space για το πρόγραμμα από την Πορτογαλία.
- Δημιουργήθηκαν ομάδες στο Facebook για τους καθηγητές και για τους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
- Δημιουργήθηκε λογαριασμός Gmail για διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ των συντονιστών όπου αναρτήθηκε το σήμα που θα χρησιμοποιείται στα διάφορα έγγραφα του προγράμματος, φωτογραφίες και άλλα έγγραφα.
- Αποφασίστηκε η τακτική επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών και των εμπλεκομένων μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.
Κατά τη διάρκεια τα παραμονής μας, συνάδελφοι από το σχολείο που μας φιλοξενούσε μας υποδέχτηκαν ζεστά και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Οι συναντήσεις έλαβαν ως επί το πλείστον μέρος στην βιβλιοθήκη της πόλης. Η βοήθεια που λάβαμε από την υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί μας βοήθησε να κατανοήσουμε τον προγραμματισμό και την οργάνωση του προγράμματος Επίσης πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στην γειτονική πόλη Termoli. Ο καιρός δυστυχώς δε βοήθησε για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δράσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης επίσης συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και πώς αυτή επηρεάζει το πρόγραμμα καθώς όλες οι χώρες έφεραν επιφυλάξεις ως προς την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Προτάθηκε η πιθανή λύση να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Τουρκία, αλλά να εξεταστεί στον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος και εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Με την επιστροφή στην Ελλάδα έγινε ένας εσωτερικός προγραμματισμός για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων δράσεων και ενεργειών, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καθηγητών του σχολείου, ενώ το υλικό που συγκεντρώθηκε από την επίσκεψη πρόκειται να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Δράμα, 15/2/2017
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί
Χούσανλη Αικατερίνη
Φωτιάδου Κυριακή